Eipä tarvitse laajaa retkeä suunnitella, löytääkseen villieläimien jättämiä merkkejä.  Laskeutuminen rinnettä alas rantaan tuottaa ällistyttäviä havaintoja. Muutama päivä sitten käydessäni rantapuutarhassa hämmästyin pitkiä loikkia ja isoja tassunjälkiä.  Aivan rantakalliolla oli lumihanki kantanut, joten jälki oli täysin tunnistettava. Ilves oli seurannut saalistaan.

      Nämä jäljet jäivät vaivaamaan mieltäni, ja mieli teki rantaan katsomaan vieläkö jälkiä oli tunnistettvaksi asti. Tänään seurasin jälkiä rannan jäätiköllä. Saunarannalta vuolteen reunaa sillalle päin oli saalistaja suunnannut. Valtavan pitkiä harppauksia oli edellä kulkenut eläin joutunut ottamaan, se onnistuiko saalistaminen,  sitä en havainnut,sillä jäljet katosivat tiheään kasvustoon jossa ei ollut lunta.

     Nousin pihapiiriin "tammimetsikön" kautta ja siitä venäläisten kaivattamaa ampumahaudan reunaa puutarhaan ja pihalle. "Tammimetsikkö" on vielä varsin taimi asteella. noin 15 vuotiaita, mutta itse terhoista kasvattamia, ja jatkuvan tarkkailun alaisina. Tässäkin metsikössä oli mahtavia loikkia joista en tunnistanut olivatko ne saaliin vai saalistajan jälkiä.

    Vuolteen sulassa uiskenteli kaksi joutsenta aivan rauhassa. Tarkkailivat kulkuani, aivan kohdalle päästyäni joutsenet kohosivat jäälle ja lähtivät lentoon. Yläjuoksulla, jään reunalla seisoskeli viisi paria, eli kymmenen joutsenta kaikessa rauhassa. Eivät häiriintyneet minun liikkeistäni, eivätkä silllan vilkkaasta autoliikenteestä.

     Ilveksen liikkumisen jälkeen ei pihapiiriin ole ilmestynyt uusia jänisten jälkiä.