Kastikka%20valtaa%2011.7.2014%20002-norm

Kastikka on vallannut rantaanmenevän polun. Aloitin käsipelillä nyhtämään paksua heinää. Olisihan minulla ollut käytössä isoäitini Anna Selinan sirppi, Laurin viikate ja raivaussahassa on siimaleikkuri ja jonkinlainen leikkaava levykin, mutta niissä kaikissa on omat vaaransa.

 Palasin muistoissani lapsuusaikaan. Keväisin lehmät vietiin metsälaitumelle joka aamu ja ne haettiin illalla takaisin navettaan ja iltalypsylle. Minun, noin kymmenvuotiaan, tehtävänä oli nykkiä viljapeltojen ojanpientareilta ottosia, eli tuoretta kasvavaa ruohoa lehmien ruuaksi. Eläimet tulivat melkein juoksujalkaa illalla navettaan, kun jokaisen parressa odotti pieni tukko syötävää.

 Eihän se varmaan mieleisintä työtä ollut, mutta ei minulle siitä ole huonoja muistoja jäänyt. Nyt jälkeeenpäin ajattelen että minähän tein silloin ihan tuottavaa työtä.

Kastikka%20valtaa%2011.7.2014%20007-norm

 Tämä kanto jäljellä isosta vanhasta koivusta, joka jouduttiin kaatamaan sen lahojen oksien vuoksi. Myrskyillä se heitteli oksia niin että talon ikkunat helisivät.

 Koivun suojaan oli kuitenkin kehittynyt omanlaisensa kasvuympäristö erilaisille kasveille. Keväisin maa peittyi sinivuokkohin, valkovuokot kasvoivat notkelmassa töyrään alla. Valkolehdokkeja oli useammassa paikassa, nehän tuoksuvat ihanasti. Pussikämmeköitä olen kirjannut 1985,-89,-92 ja 1995 oli kasvussa 6-7 uutta versoa. Kielot ja lillukka on näitä lehtokasveja, jotka kukkivat vuorollaan

Nyt koivun kaadon jälkeen heinien kasvu on vallannut aluettaan. Nyt pitäisi vain löytää tasapaino lajien suhteen, ettei kastikka tukahduta kukkivien lajien määrää.