Hietalilja%20006.jpg

Eilen huomasin aitan takana metsäpuutarhassa pilkottavan valkoisen tähdenmuotoisen kukan. Laitoin Maatiaisen fb kuvia kysymyksellä: "kuka hän on ja mistä hän on tullut" Ehdotukseksi tuli että olisiko hietalilja. Kuvahaku Googlessa varmisti asian. Mutta mistä hän on tullut, se jäi vielä mietittäväksi.

Hietalilja%20003.jpg

Perkasin liljamaiset lehdet esiin vahvasta heinikosta ja taimiahan löytyi vielä lisää. Kasvin juuristolle laitoin maatunutta ruohokatetta lannoitteeksi ja koetan torjua kastikat ja virnat juuristoalueelta. Tällä paikalla kasvoi aikanaan vankka kuusi, jonka paksut juuret olivat hakeneet tiensä kivien yli ravinteikkaalle maalle. Muistan kuinka koetin hakata juuria kaikin mahdollisin keinoin ja sytytin nuotion juurien päälle, mutta mikään minun konsteista ei auttanut, juuret pysyivät paikallaan ja ovat siellä vieläkin. Nyt näiden juurien väliin ilmaantui tämä ihastuttava hietalilja.

 Jatkoa 7.10 2015  Menin katsoman kuinka hietalijan siemenet ovat tuleentuneet. Siemenkota oli samanlainen kuin paratiisililjalla ja siemenetkin olivat samanlaisia. Kylvin siemenet puhtaaseen multaan ja vein ne eteläseinustalle kukkapenkkiin talvehtimaan ja saamaan vaatimansa kylmäkäsittelyn itääkseen? Keväällä sitten jatketaan tarinaa?

Hietalilja%20007.jpg

 Muurin kyljessä kasvaa iiriksiä ja muurin sisäpuolella saniaisia, ja tänään huomasin että keväällä siirtämäni humala oli oli versonut.

   Raparperin taimia sain viime kesänä Annalta ja nyt ne ovat antaneet jo mahtavan sadon. Myyrät, jotka ovat hallinneet muurin alapuolta niin, että jalka voi upota, ottivat uuden suunnan ja pehmeä ura vei rinnettä ylös ja sinne sain raivattua siistin penkan marja-aronioita varten

Hietalilja%20009.jpg

Kirsikkapuut saavat täällä hakea niille sopivat kasvupaikat tältä kiviseltä pientareelta.