Kurpitsakeittoa%20talven%20varalle%2012.

Ei voi välttyä katselemasta tv-kanavien ruokaohjelmia. Tokihan on kiinnostavaa seurata maailman eri maiden omia ruokatapoja. Teeman ohjelma Paras ruokavalio näytti mitä ympäri maailmaa kasvatetaan ja mitä syödään.

Islantilainen ruoka oli heidän arvionsa mukaan maailman paras ruokavalio. Sielläkin syötiin sitä mitä maa ja meri antavat. Turskan- maksaöljy oli lapsille jokapäiväinen annos. Samoin oli minun lapsuudessani ja muistan kuinka hypin tasajalkaa, että minulle ensin. kun äitini avasi öljypullon.  Ruisleipää islantilaiset käyttivät, mutta oliko se samanlaista kuin meidän hapanleipä. Jostain jäi mieleen että c-vitamiinia he saivat fermendoidusta valaannahasta. C-vitamiinihan lisääntyy myöskin kaalia hapatettaessa.

 Kaikkein huonoin ruokavalio oli siellä, missä käytettiin tehdasvalmisteita runsaalla sokerilla höystettyinä. Vaikka maa tuottasi riittävästi ravintoa, valitaan ruokaa jota saa halvalla, eikä sen eteen tarvitse vaivaa nahdä.

 Haeskelin kuvia kasvimaasta, mutta eipä kasveista ollutkaan kuvia, vain kukat olivat kelvanneet kuvattavaksi.

 Strömsöölaiset kasvattivat kaikenlaista, ja kehoittivat käyttämään kauden vihanneksia ja juureksia, mutta he sivuuttivat kokonaan villivihannekset joilla kevät aloitetaan. He kaipailivat kellaria jossa voi satoa säilyttää, mutta eivät mainninneet kuinka nykyään satoa säilötään pakastaen.