Enpä ole aikoihin päässyt näkemään kuinka ruishapanleipä kypsyy uunissa. Edellisessä uunissa oli lamppu palanut jo aikaa sitten. Karjalanpiirakoita paistaessa lämpö täytyy pitää 300 asteessa, edellisessä uunissa 14 min ajan,pelillistä kohti. Tämän hellan uuni on suurempi kuin entisen uuni, niinpä se vie enemmän sähköä kuin entinen,vaikka siinä ei uuninluukku tahtonut pysyä kiinni.Aina täytyi tarkistaa, ja painaa kohdalleen! No nyt sitten kello pirahti ja leivät ovat kypsiä. Olen leiponut kaikki käyttämämme leivät ainakin 20 vuoden ajan. Jyvät ostamme viljelijöiltä jos saa, mutta vehnänjyvät haettiin tänä syksynä Tammikosken mylläriltä.Vanha mylläri joka oli tullut Eslalla töihin kertoi että ensimmäinen lumisade sattuu Liisan päivän aikoihin. Naapuri oli metsässä kulkiessaan kuullut teeren kurertavan ja siitä 5 viikkoa eteenpäin tulee ensimmäinen lumisade. Niinpä Liisan päivänä meillä oli ATKkurssi Ruoveldellä, kotoa lähtiessä oli mitä kaunein syyspäivä, kunnes Ruovedelelle tullessa lunta oli jo 5sm. Kolmen tunnin uurastuksen jälkeen auton katolle oli kertynyt uutta lunta toiset 5 senttiä. Niin, jyvät ostetaan, mutta ne jauhetaan omalla pienellä sähkömyllyllä, saadaampahan täysjyväleipää! Teeri ei kertonut kuinka kauan lumi pysyy, nyt on taas maat mustana.
Kommentit