Tontut%20ja%20lyhty%2021.11.13%20011-nor

   Tontut ihmettelevät onko tämä oikea talvi. Vähän lumenhärmää maassa. Syksyllä toivottiin naapureiden kanssa, että olisi edes jouluun asti syksyistä keliä. Nyt se toive on jo toteutunut. Minulle tällainen talvi sopii oikein hyvin.

Mutta lisänä rikka rokassa ja niin edelleen. Hämmästyin kun jääkaapin viereen, sähkökatkojen vuoksi, varaamassani vesiämpärissä kellui kuollut hiiri. Nälkä ja jano taisi hiirirukalla olla. Mietin mitä se on löytänyt keittiöstä syödäkseen. Ruokavarastona minulla on suuri pakastin ja kaikkia muita ruokia, leipiä myöten säilytän jääkaapissa. Jokunen vanha muropaketti on työpöydällä, jouluinen kakkunpuolikas on vualla peitettynä. Joskus kohotan vuokaa ja haistelen inkivääriltä tuoksuvaa kakkua. Sen verran jouluntuoksua on jäljellä.

   Otin pakkaskaapista edellisen joulun Hannatädinkakut ja laitoin palasen pöydän alle odottelemaaan nälkäisiä syöjiä. Kaksi yötä on palanen saanut olla tarjolla. Mietin kuinka ennenaikaan se taikina varjeltiin hiiriltä ja rotilta. Kuitenkin jokaisessa talossa oli siihenaikaan ainakin yksi kissa ja koira. Kissat saivat elää oikeata kissanelämää.