Pikasso%20001-normal.jpg

Eilinen Teeman Mesenaatti ohjelma antoi taas puhtia muisteluille. Hain kirjahyllystä Picasso museosta ostetun kirjasen, ja kukapa se ei olisi saanut vaikutteita Picasson taiteesta. Minulla ne tallentuivat saveen. Vieläkin muistan kuinka Dora Maar räpytteli kaikkia silmiään museon näyttelyssä. Avignonin naiset olivat juuri silloin käymässä Pariisissa, joku sanoi ettei heitä lähetetä enää maailmalle kiertämään, tulkoot ihmiset katsomaan heitä New Yorkiin

 Helsinkiläiset kaipailivat Hildenin hallussa olevaa Picasson työtä, no tulkoot hekin katsomaan sitä Tampereelle. Huikea oli Sara Hildenin tarina, siinä nähtiin mihin kiertokoulu ja kansanopetus, kansahan Saraa opetti kaiken aikaa. antavat valmiuksia.

   Muistan käyneeni Hildenin takkikaupassa 1953. Toiset myyjät väistyivät, kun itse omistaja otti asian haltuunsa. Tuliko kauppoja,en muista.

  Kummallinen sattuma oli, kun palasimme Pariisista, ja olihan siellä katseltu museo jos toinenkin, meidän tie vei vielä paluumatkalla Hildenin museoon Tampereelle. Sisääntuloaulassa istui pyörätuolissa vanha hauras naisihminen. Hän halusi jutella tulijoiden kanssa. Kerroimme tulevamme juuri Pariisista, hän halusi tietää, mitä siellä olimme katselleet. Kerroimme hänelle Cy Twomblyn töistä, joita siellä oli jossain esillä. Hän olisi halunnut tietää miten ne vertautuivat heillä olleeseen Amerikkalaisen nykytaiteen näyttelyssä olleisiin Cy Twomblyn teoksiin. (Siitäkin näyttelystä on kirja tallella). Eihän meistä ollut vertailemaan näyttelyitä keskenään.

  Yksi teos on jäänyt Pariisista lähtemättömästi mieleen. Suuren salin kolmelle seinälle oli ripustettu isot vihreät luokkatauluja muistuttavat taulut. Ne oli valkealla liidulla kirjoitettu täyteen erilaisia viivoja, niinkuin olisi kirjoitusta, mutta mitään sanoja siitä ei muodostunut. Siellä täällä oli jokunen tikku A ja muutamia numeroita. Voi sanoa että hallitulta töherrykseltä se vaikutti. Loppumatkasta mietin, että sehän kuvasi tätä maailman todellisuutta, alituista aloittamista ja ikuista hakemista.

Pikasso%20004-normal.jpg