20200913_102203%20%282%29.jpg

Nyt suojeltuja sadanvuoden takiaisia puolustuslinjoja.

 Varaudun aina kuuntelemaan radion Lukupiiri lähetysta, eilen keskusteltiin Joel Lehtosen Putkinotkosta- Ainakin 50 vuotta on kulunut aikaa kirjan lukemisesta, enkä muista siitä juuri mitään. Jotenkin sen elämänpiirin kuvaus jätti ahdistavan tunteen. Nyt keskustelijat ihastelivat kirjan erittäin hienoa kieltä ja luonnonkuvausta.

Joel Lehtosen aika on isovanhempieni aikaa, jolloin synnyttiin savusaunoissa. Kaikki keskustelija tiesivät savusaunan ja olivat kylpeneet sellaisessa. Minä sain isoäitini vihkisormuksen hänen kuoltuaan, koska olin pessyt hänen selkäänsä savusaunassa.

Huutolaispojasta joka sai kodin papinleski Augusta Walleniukselta ja sen myötä hyvän koulutuksen, kehittyi aikansa vahva kuvaaja.

Lukupiiri ohjelmaan osallistuvat puhelujen kautta kirjan lukijat ja kertovat omia tuntemuksiaan kirjasta. Joiltain tuntui aikamatka menneisyyteen ja sen elämänkuvaukseen vaikelta käsittää.

Lopuksi keskustelijat ihmettelivät kuinka 11 henkinen perhe voi elää savusaunassa talvella. kun pirttista oli purettu kolme alimmaista hirsikertaa, eikä korjausta oltu saatu tehtyä loppuun