Kaalilaatikko%2031.10.2014%20003.jpg

Kaalilaatikon reseptiä etsimässä. Oli ohjeita netistä, ja keittokirjoja oli vuosilta 1910, 1914 ja 1951. Syksyisten kaalikääryleiden makumuisto vielä mielessä, etsin kaalilaatikkoon samanlaista makua. Kaalilaatikot olen vuosien ajan valmistanut vuoden 1910 ohjeen mukaan, silpunnut kaalin suoraan vuokaan, tosin en läkkivuokaan, niinkuin yli sata vuotta sitten opastettiin. Vähän on tuunausta ollut, jauhelihan ja riisin olen sekoittanut raakoina kaalin joukkoon. Siirappia vuoan päälle ja pitkä haudutus.

 Nettiohjeet olivat monimutkaisia, Riisit keitetään, jauheliha ja kaali ruskistetaan paistinpannulla, sitten ruoka-aineet yhdistetään ja seos paistetaan uunissa. Eihän minulla, vanhalla ihmisellä, ole verkkaa noin moninkertaiseen hommaan

Mietin mitä eroa on kääryleiden valmistuksessa laatikoihin verrattuna, ja selvisihän se, kääryleisiin kaali haudutetaan vedessä, ja maku pehmenee.

 Tähän syksyiseen laatikkoon hain puutarhasta muutaman lehden lehtikaalista ja parsakaalin lehtiä. Hauduttelin kaalit lohkoina, keitin riisin, mutta jauhelinan lisäsin raakana, isossa vuuassa aineiden yhdistäminen sujui vaivatta. Siirappia valuttelin laatikon pinnalle. Koetin saada uunissa vähän paahtunutta väriä pinnalle, mutta varoin kypsentämästä laatikkoa liikaa ettei maku kitkeröidy.

Kaalilaatikko%2031.10.2014%20004.jpg

Juuri uunista otettunahan ruoka on parhaimmillaan, mutta kyllä sitä nälkäänsä syö pakasteitakin.