Kuvia%20Sulosta%20ja%20Tyynest%C3%A4%201

TV-ohjelma LupaVälittää ohjasi minut vanhojen valokuvien pariin. Kirkkomaalla käydessämme laitoimme kynttilän Tyynen ja Sulon haudalle, heidän syntymävuosiluvut jäivät mieleen. Tyyne oli syntynyt v. 1915 ja Sulon syntymäaika oli 1914. Siis sata vuotta sitten, ja kuitenkin heitä muistelen mielelläni.

 Sulon viimeisiä vuosia seurasimme Laurin kanssa, olihan hän Laurille tuttu jo lapsuuden ajoista Kaukolasta. Heidän kotinsa oli meille miuluinen vierailupaikka. Sulo oli auttamassa tämän, minun nyt yksin asuman talon saneerauksessa.

. Tyynen kuoleman jälkeen Sulo muutti kerrostalon kaksiosta palvelutalon yksiöön. Heillä oli ollut pieni sodan jälkeen ohuesta vanerista valmistettu pieni lipasto parvekkeella, jossa he säilyttivät joitain ruokatarvikkeita aina aika-ajoin. Muuton yhteydessä Sulo sanoi, että viekää tuo lipasto lasten leikkimökkiin heidän tavaroille. Minulle lipaston valmistusaika kolahti, siinä näkyy sen ajan kaikki muistot. Ohuesta vanerista kiireessä valmistettu tarpeellinen huonekalu. Paikan se sai meidän ruokailuhuoneesta, säilytän siinä astioita joita harvemmin käytetään. Siinä huonekalussa historia on läsnä, eikä aika pääse unohtumaan

Palvelutaloon muutaessa Sulo halusi laittaa ikkunan ulkopuolelle kukkalaatikon. Liekö tarvinnut lupaa sen kiinnittämiseen, Lauri sen kiinnitti Sulon ohjeiden mukaan.

 Kuvassa olevien värikuvien maisema on kuvattu Kaukolassa 1990. Siinä taitaa olla Laurin lapsuudenkodin peltoja.