250px-Kiova_luolaluostari-normal.jpg

Raahasin netistä kuvan Kiovan Luolaluostarista. Todella hataria muistikuvia löytyy Kiovan matkalta. Tämä Luolaluostari oli yksi käynti kohteemme. Muistan siitä vain jotenkin rauhallisen ja arvokkaan tunteen, vaikka mieleen jäi kuva kauan sitten eläneiden  munkkien jäännöksistä.

Taidemuseosta jäi mieleen mukavia muistoja. Kierroksen aluksi näimme salillisen Neuvostoliiton aikaista taidetta. Siihen huoneeseen ei ollut sytytetty valoja, joten ohitimme sen nopeati. Monet salit täyttyivät historiallista maalauksista. Erään salin nurkassa istui vartija ja ryhmämme katsellessa tauluja hän kysyi venäjäksi: mistä maasta te olette? Joku opiskelijoista kertoi meidän olevan Suomesta." Minä jo arvasin teidän olevän suomalaisia, minun mielestä suomalaiset ovat maailman kaunein kansa", vastasi vartija. Hän sai muutaman lämpimän halauksen.

Opiskelijoiden asunnosta yllätti punatiiliset rappaamattomat seinät. Siellä tapasin Zoyan, Eevan opiskelu-ja huonekaverin. Hän halusi opetella kutomaan samanlaisen kuvioneulepuseron, jonka olin Eevalle kutonut harmaasta villalangasta. Hän kävi meilläkin ensimäisellä Suomen matkallaan. Oli Juhannus ja siitä jäi Zoyallekin varmaan muistoja, etenkin Juhannustansseista!  Zoya on muutanut New Yorkiin, asustelee omassa talossa. Annimari vierali hänen luona Usan matkalla helmikuussa.