Maahumala%20mausteena%20001.jpg

Eihän tästä uudesta Eläkeliiton lehden Puttukala ohjeesta ollut muuta apua, kuin idea pakkasessa olleen kirjolohenpalan valmistamiseen. Kalan maustamiseen käytin maahumalan pakastettuja  versoja, persiljaa ja sipulia. Näissä mausteissa, pienessä vesimäärässä, kevyesti haudutettu kalanpala pysyi mehevänä.

Viime syksynä keräsin maahumalanversoja purkillisen pakasteeseen, mutta ei se ollut aikaisemmin osunut käteen tämä purkki. Nyt suorastaan innostuin kokeilemaan ja aivan erityinen maku maahumalasta irtosikin kalaliemeen.

Ruokailun jälkeen aloin vasta erilaista tiedostoista tutkia mitä tämä ihmeaine todella sisältää. Jo Pyhä Hildegard suositteli tätä kasvia monenlaisiin vaivoihin ja erilaisiin hoitomuotoihin. Viimeisenä virkkeenä oli kuitenkin varoitus rohdon käyttämisestä suurina annoksina sen sisältämien karvasaineiden ja muiden haitta-aineiden vuoksi.

Sami Tallbergin Villiyrtti keittokirjassa on maininta: Eteerinen maahumala on yksi keuhkoputkentulehduksiin käytetyistä rohdoista .Etenkin Keski-Euroopassa sitä on nautittu yrttiteessä yleiskunnon vahvistamiseksi. C-vitamiinia, rautaa ja jodia sisältävä maahumala lisää leivästi aineenvaihduntaa.

Pinokamfoni- aineesta huolimatta aion käyttää tätä maustetta joskus muullonkin.