Olin jo unohtanut tämän kohdan Haavikko niminen mies kirjasta, vaikka sain sen vasta eilen luettua loppuun. Luin netistä arvosteluja tuosta kirjasta ja tämäkin kuvaus palautui mieleen. Tämä osa Ratsumies oopperan lavastuksessa oli raivostuttanut Haavikon jonkinlaiseen tuhoavaan raivoon. Lauri tuossa sanoi juuri ettei ratsumies tarvise länkiä hevosen ohjaamiseen. Kuinka lie se oopperan libretto, kuitenkin Haavikon mielestä se oli käsitelty täysin väärin. Haavikon mielestä hevosen länget olivat tallin seinällä, kuitenkin ne oli ripustettu oopperassa olohuoneen seinälle. Vähemmästäkin nero jo raivostuu.

    Se, mikä palautui tästä mieleeni, oli isäni paluu metsäajosta ja hän ripustamassa hevosen valjaita pirtin ovensuussa olevaan puolimetriseen taottuun rautakoukkuun. Muistan hyvin väsyneen ja uupuneen isän hiljaisen ilmestymisen pirtin ovensuuhun ja tukkien ajossa kostuneiden valjaiden nostelun yöksi kuivumaan pirtin lämpimään tilaan. Isäni ei jättänyt näitä talvella märiksi kostuneita valjaita tallin seinälle, oli tietysti aammuvarhaisella hevoselle ja valjastajalle helpompi käsitellä kuivia ja lämpimiä länkiä taas uuden päivän alkaessa.

     Länkiä tarvittiin raskaissa metsä- ja peltotöissä ja jos ne ripustetaan olohuoneen seinälle, ja vieläpä peilien kanssa, niistä voikin sitten katsella aasin kuvaa.