Rahap%C3%A4iv%C3%A4%2016.5.2014%20008-no

Kukkapenkki antoi eilen yllätyksen. Istuttelin kukkapenkin aukkopaikkoihin tulikukan taimia, eihän sitä syvälle tarvinnut kaivaa, luumu-ja omenapuunjuuria on heti pinnassa. Senverran kuoputin että taimien juuret sain mullan alle. Tarkkanahan sitä saa olla maankaivuussa ja yhtäkkiä silmiin osui musta pyöreä palanen. Tuntui kuin se olisi halunnut tulla maasta esiin. Pyörittelin sitä kauan käsissäni, lopulta sain esiin hennot kuviot. 25 penniä, lehvät numeroiden ympärillä, takana miekkaa kantavan leijonan molemmin puolin, vuosiluku 1928. Kuinka sattuikaan, 1928 on Laurin syntymävuosi.

Löysin vanhojen rahojen kulhosta toisenkin 25 pennisen, se on valmistettu 1936. Tämän uudenman materiaali näyttää olevan hopeanvärinen, vai liekö jotain muuta ainetta. Kuvassa olevan, vähän kärsineen, markan vuosiluku on 1940 ja se näyttäisi kuparimarkalta.

 Tälle vanhalle rahalle muistui isäni sanomana nimikin "hilikku" Se on kainuun murretta, lisätään yksi i "hilkku" sanaan.  Neljä hilikkua olikin sitten jo markka.

 Minkälaisen kohtalon tämäkin pieni raha on aikoinaan kokenut, ja kuka sen on kadottanut, taas löydettäväksi.