katri%20tytt%C3%B6n%C3%A4.jpg

Ensimäiseski, saatuani tämän kuvan Paula-serkultani, huomasin valokuvan kulisseina olevan Kajaanin linnan raunioiden kuvan.

Lettipäinen tyttö opettajan vierellä on minun tätini Katri. Mutta miltä vuodelta on tämä kuva? Sen tiedän, että Katri on syntynyt 1903, ja kuvanottoaikaan hän voisi olla 12-13 vuotias.. Pojat ovat varman oloisia. Suutarin tekemät pieksut jalassaan,ja pojat ovat olleet mukana jo nahkojen parkitsemisesskin. Takit on tehty joko kotona tai räätäli on ollut asialla.  Tyttöjen esiliinan kuosi on muodinmukainen. Näillä lapsilla oli samanpituinen koulumatka kuin minulla oli aikoinaan. Talvisin koulumatkalle puettiin lämpimiä vaattaita, kotonakehrätystä villalangasta tytöille kudottiin pitkävartiset sukat, poikien sukat olivat lyhyempivartisia saapassukkia. Saapassukkien malli on säilynyt nykypäiviin. Tyttöjen vaatteet valmistettiin ainakin kotona. Muistan että kotonani ompelukone oli jo vanhaa mallia minun lapsuudessani sodan aikana. Koneen neuloista pidettiin hyvää huolta, katkennut ompelukoneen neula oli suuri vahinko.

Käsintekemisen taito on antanut iloa vielä nykypäivinäkin. Inhimillinen tekijä- tv ohjelmassa ihastutti Ilkka Taipaleen paita-pusero, joka näytti käsintehdyltä. Kangas oli varmaan hankittu jostain matkamuistona, sidos oli samantapainen kuin meidän joissain kansallipukujen hameissa käytetään. En muista nyt sidoksen nimeä. Huomioin kaula-aukon tasaisen pykäpisto huolittelun.

 Oliko se niin, että lämmin on paita liinainenkin, oman äidin ompelema