venny1.jpg

Vuonna 2011 Peter von Baghin tuottama dokumentti: Lastuja, taiteilijasuvun vuosisata, oli jäänyt aikoinaan katsomatta. Lauri alkoi sairastella niihin aikoihin, ehkä sen vuoksi. Onneksi on näitä uusintoja ja sieltä löytyy helmiäkin katsottavaksi. Juhani Ahon perhe ja heidän aikalaisiaan ohjelma käsitteli, Baghin tapaan, hienosti ja kaunistellen. Elämän vaikeat kohdat hienostuneesti sivuten. Juhani Ahon teksti on jäänyt minulle vähän vieraaksi. Tallenteet, näytelmät, elokuvat ja oopperat, joita Ahon teoksista runsaasti on tuotettu, eivät tavoita sitä sanojen mahtia joka kirjoitetussa sanassa on.

Perheen sisäiset draaman ainekset antoivat miettimisen aihetta.  Ahon novelleista Yksin, joka on kirjoitettu Pariisin matkan aikoihin ja ilmestyi 1890, herätti pahennuksen myrskyn. Olihan hän rakastunut Aino Järnefeltiin, jolle antoi käsikirjoituksen luettavaksi, mutta joka torjui kosinnan ja kihlautui Jean Sibeliuksen kanssa. Sibelius hamuili jo kaksintaistelua Juhani Ahon kanssa. Sekö sai Ainon suostumaan kosintaan?

Venny Soldan, jo maailmalla opiskellut taiteilija, ihaili Juhani Ahon kirjoitettua kieltä ja ihastui ja rakastui Ahoon tavattuaan hänet vuonna 1890. Vuosilukujahan Baghin dokumentissa ei näistä helkilökohtaista aiheista ollut, joten piti avata taas Wikipedia, avioliiton he solmivat 1891. Vanhempi pojista Heikki syntyi 1895, mutta Vennyä ei kiinnostanut parisuhde ja lapsenhoito, niinpä hän matkusti Berliiniin opintomatkalle v. 1896.

Tilly-10.10.2013.jpg

Vennyn kymmenen vuotta nuorempi sisar Tilly oli perheen apuna ja Heikki vauvan hoitajana. Juhani Aho oli jo aikaisemmin huomannut Tillyn taidot kodinhoidossa ja ulospäin kaikki näytti sopuisalta. Vennyn toinen poika Antti syntyi 1900, jonkun Ahon ja Vennyn ulkomaanmatkan innoittamana. Kaikenkaikkiaan he matkustelivat paljon.

Kävi kuitenkin niin, että myös Tilly tuli raskaaksi ja siitä seurasi varsinainen draama. Niihin aikoihin ei aviottomia lapsia hyväksytty, joten Tillyn täytyi mennä Tanskaan raskauden ajaksi ja synnyttää lapsensa siellä 1902. Lapsi Björn otettiin kuitenkin perheeseen ja esiteltiin kasvattilapsena.

 Baghin dokumentti kertoo, että Juha teoksessa käsitellään juuri tätä perheen vaiettua draamaa. Tilly on kirjassa Shemeikka, Marja on Juhani Aho ja Juha on Venny. Kuitenkin vaihtavat tarinan aikana osiaan.

 Katselin kirjahyllystäni löytyisikö sieltä Juhani Ahon kirjoja. Täyty nousta varpailleen. että ylettyi saamaan yhden teoksen, siinä on Omatunto, Yksin ja Juha samoissa kansissa. Näissä ei ole sitä ylistettyä Suomen luonnon kuvausta, jota sanotaan ainutlaatuiseksi.

 Lapsuudestani muistan taas hataran muistikuvan, joku luki kirjaa "Kun isä lampun osti" Olihan meillä lamppuja, mutta isoäiti Anna Selina kertoi pärevalkeasta ja niitä sitten mielessäni vertailin.