Kartta%20001.jpg

Eilen syötiin yhdessä Hellevin ja Paulin kanssa lounasta. Halusin valmistaa ruokaa niistä vihanneksista, joita he olivat viime kesänä kasvattaneet ja tuoneet minulle tuliaisena. Kurpitsakeitto oli tietenkin aluksi, lohiperunalaatikkoa tein ison pannullisen jossa heiltä saamani perunalajikke on parhaimmillaan. Tyrni-omenapuuro, jota valmistan itselleni välipalaruuaksi, oli jälkiruokana. Meillähän syödään pitkän kaavan mukaan, ei ole kiirettä minnekkään

Muisteltiin tietysti menneitä ja haeskelin muistin virkistämiseksi Laurin keräämiä karttoja ja valokuvia katseltavaksi. Isosta kartasta haettiin Paulin kotikylän nimeä, eikä sitä löydetty millään. Laurin kokoamasta kansiosta löysin paljon lisää tietoa ja siellä oli kylä nimellä Iknaattala joka löytyikin isommasta kartasta, tällä nimellä heidän kotikylänsä merkittiin vanhoihin karttoihin. Paulin ja Hellevin suvut olivat asuneet lähes samoilla tantereilla, mutta suvut eivät olleet kuitenkaan tavanneet ennen evakkomatkaa.

Vertailtiin sitä vanhempien sukupolvien elämää tähän nykyiseen touhuiluun, ja ihmeteltiin kuinka Suomi oli selvinnyt kaikesta sodan tuomasta taakasta ja jälleenrakentamisesta. Muisteltiin kuinka synkkä mieliala oli, kun kuultiin sotakorvausvelvotteista, ja kuinka suomalainen teollisuus käynnistyi senjälkeen, kun viimeinen sotakorvausjuna oli lehetetty matkaan.

osara2.jpg

 Emme muistaneet saiko Suomi mistään lainaa kaiken tämän maksamiseen, mutta se palautui mieleen että valtion metsävarat joutuivat kovakouraisen käsittelyn kohteeksi. Tämä tunnetaan nimellä Osaran aukeat, näitä pohjoissuomen vajaatuottoisia kuusikoita parturoitiin laajoiksi kymmenientuhansien hehtaareiden aukoiksi, joiden uudelleen metsittämiseksi nähtiin paljon vaivaa. Monenlaisia tapoja kokeiltiin, mutta nykyään Osaran aukot tuottavat taas puuta monelle yritykselle joita on perustettu näille alueille.

 Ilemmalla keitettiin teetä, syötiin voileipiä ja suklaakonvehteja

(Kuinkahan monet naurut puhemies Pikkaraisen video on kirvoittanut, minä ainakin nauran vedet silmissä)