Kotiintuotuna%20Pettujuoma%20002-normal.

Kotiinkuljetettuna nykyään saa Pettujuomankin. Itellan auto toi kaksi laatikkoa Havupuu-Uutejuomaa pihaan ja poika kantoi laatikot sisälle asti. Kutsun tätä uutejuomaa pettujuomaksi, onhan se uutettu suomalaisesta männynnilasta.

   Muistan isoäitini Anna Selinan puhuneen aikoinaan pettuleivästä. Sen ymmärsin  puheesta, että leipäjauhojen lisänä pettua käytettiin. Hän kuvaili kuinka työlästä petun valmistaminenkin oli. Leipä oli kovaa ja pihkan maku tuntui, kuvaili isoäitini. Muistan kuinka Anna Selina kertoi pettuleivästä, olin varmaan kiukutellut hänelle jostain asiasta, ja hän palautti minut muisteluillaan tajuamaan leivän merkityksen.   Varmasti kainuulainen sukuni joutui turvautumaan pettuun, mutta kun tutkin esivanhempien sukuja, sieltä löytyy kovinkin iäkkäiksi eläneitä henkilöitä. Anna Selinan isoisän isoäiti Valborg Korhotar eli vuosina 1761- 1849  Kainuussa oli pellot pieniä ja viljana oli useimmiten ohra. Luonnon antimilla varmasti elettiin. Ei kai Valborg Korhottaren aikana kainuussa edes ruista kasvatettu.

  Nykytutkimus tietää männystä saatavat voima-aineet, ja me nykyiset ihmiset voimme käyttää esivanhempiemme tuotteita uudessa muodossa.  Eikä pitäisi olla valittamisen aihetta, kun Itellan auto palvelee.