IMG_1844-normal.jpg

 Haeskelin vanhoja kuvia tähän juttuun. Sain kuin sainkin lähetettyä gmailin kautta kirjoitukseni "Koulumuistojen keruu" tapahtumaan. Ja postiini tuli saapumiskuittaus, oli kelvannut. En oon päässyt vielä oikein tutustumaan Libre Offisin järjestelmään, en saa siihen kirjoitettuja lähetettyä eteenpäin. Pyydettiin puhelinnumeroita, syntymäaikoja, erilaisia vuosilukuja. Mistä ne hatarasta päästä enää löytyy? Enkä muista juuri mitään kansakouluajasta, mutta yksi tapahtuma on, ja pysyy muistissa. Liikuntatunti ja kotimatka umpihangessa hiihtäen, naapurinpoika hiihti perässäni. Opettaja oli huutanut hänelle liikuntatunnilla, hän melkein kaatui lattialle uupumustaan. Pysähdyin keskelle järvenselkää ja kysyin; olitko tosiaan väsynyt? Sen muistan kuinka hän uupuneena vastasi; en jaksanut

   Kotimatka jatkui lamaannuksessa. Hän ei tullut seuraavana päivänä kouluun. Oli viety kaupunkiin sairaalaan, siellä hän oli kuollut.  Me koululaiset harjoittelimme laulun:" Niinkuin muuttolintusen tie" hänen hautausmaalla pidettyyn siunaustilausuuteen.

   Muistotilaisuudesta jäi mieleeni kuva itsestäni, aivan kuin toistan silmillä katsottuna. Pieni laiha tyttö vaipuneena itkien uuninnurkkaan ja kaikkien katseet kohdistuivat häneen.

IMG_1770-normal.jpg

  Rauhalta saamani daalia kukkiin aina pakkasiin saakka. Otan sen talvisäilöstä kellarista vasta hallojen mentyä.