Allas%20005.jpg

Kovia kokenut omenapuu tuotti tänä vuonna täydellisen sadon. Katsoin kerran ikkunasta kuinka alarinteestä myrskyllä alkoi suuri kuusi kallistua hiljalleen puutarhaa kohti. Tätä antonovkaa kaatuva puu ainostaa hipaisi, teki laajan aukon silloin nuoren puun pintaan. Seuraavan ison kanelipuun myrsky runteli täydellisesti, mutta vieläkin sen vankkoja, nyt jo lahoja oksia, on eripuolilla  pihaa muistona menneestä elämästä. Tämän antonovkan vaurioitunut runko on jo kuroutunut umpeen.

Allas%20006.jpg

 Mutta se asia josta nyt aion kirjoittaa on nuo muumio-omenat. Viime syksynä oli  niin ankara mumiotautivuosi että muutamia tautisia jaksoin heitellä mäkeen, mutta jotkut olivat niin tiukasti kiinni puussa, että edes talvi ei saanut niitä irroitettua.

Allas%20009.jpg

Tässä vanha sairas omena on tuhonnut viereisen omenan, mutta toiset ovat taas täysin terveitä. Muumiotautiset pitäisi ohjeen mukaan polttaa tai kaivaa puolen metrin syvään kuoppaan ja peittää maaalla. Polttaminen on liian vaivalloista ja puolen metrin syvää maakuoppaa tähän kallioiseen mäkeen ei saa kaivettua.

 Sato on  tänä syksynä ollut lähes tervettä, muutama sairas vaan joukossa. Alemmat oksat on saatu poimittua, saa nähdä mitä lopuille tapahtuu?