Koetan muistella mitä jäi mieleen Eläkeliiton Tavataan taas tilaisuuden Marja Hypenin  erinomaisesta luennosta. Reumalääkärinä elämäntyönsä tehnyt  ja vielä vastaanottoa jatkava asiantuntija tervehti tilaisuuden noin 50 osanottajaa kädestäpitäen. Siitäpä saikin ensimmäisen diaknoosin tehtyä ja aloitti luentonsa;" tuntuu että teillä kaikilla on kihtiä". Kumma kyllä, kukaan ei väittänyt vastaan.  Aluksi hän kertoi reuman yleisyydestä, tilastoista, hoidon kehittymisestä, lääkityksen kehittymisestä.  Kertoi kuinka eräässä laitoksessa, hänen mennessään töihin, sillä oli kaikki potilaat pyörätuoleissa, muutaman vuoden kuluttua kaikki pystyivät kävelemään. Onhan siinä näyttöä hoidon vaikutuksesta.

    Mutta mitä ohjeita meille "kihtiläisille"? Ruokavalio tietenkin, sen olivat kaikki jo tiedostaneet. Pienet kalat, liika proteiini ja niin edelleen. Se mikä oli mielenkiintoista; raaat vihannekset aiheuttavat herkille ja vanhoille elimistöille haittaa. Ei raakaraasteita, porkkanat keitettyinä ( meillä on tänä talvena nautittu erityisen maukkaista naapurin pellossa kasvaneista porkkanoista, keitinvesikin on makeaa ja herkullista). Raaat tomaatit arveluttavat, keitettyinä sopivat parhaiten. Maitoa sille, jolle se sopii, siitä ei jäänyt mitään erikoista mieleen. Eihän sitä jaksa yli tunnin luennon aikana olla koko aikaa valppaana. Liharuuista ei muista mitään, oliko se niiin että täytyy kuunnella elimistöään kuinka paljon sietää ja minkälainen tuote sopii.

    Useimmilla kuulijoista tuntui olevan vaivana nivelrikko ja siitä tulikin paljon kysymyksiä. Reumalla ja nivelrikolla on yhteisena oireena nivelten tulehtuminen joka runtelee rustopintoja.  Esimerkkejä oli sormista. polvista, lonkista ja niitahän on hoidettu leikkaushoidolla, etekin lonkkia ja polvia.

    " Oot tainnu näprätä" Oli lääkäri sanonut naiselle nähtyään muhkuraiset sorminivelet. Niissä sormissa näkyi vuosikymmenten uutteran työn jäljet karjanhoidon parissa.