.jpg

Kun maailmam ääristä ajatus palasi mustikka-ja puolukkasaaveille, tuli mieleen muutamia tosi vanhoja asioita. Tässä kuvassa Helena koettaa saada suuhunsa Annin antamaa rusinaa, juuri ja juuri ylettää nojaamaan laatikkopenkkkin.

 Mutta se ei ollut kirjoituksen aihe. On aivan uskomantonta ajatella mitä ihminen voi jättää jälkeensä 19 vuoden elämänsä jälkeen.

" Meillä on höyläpenkki, kalustokaappi, laatikkopenkki, sänky, Ajelureki, ja keisikärryt" , kirjoittaa isäni käsinkirjotettujen muistelmien mukaan. Nämä kaikki ovat säilyneet jälkipolville hänen 10 vuotta vanhemmen Heikki- veljensä jälkeen

Haikki-eno, niinkuin me hänet muistetaan, oli eno serkuilleni, mutta setä minulle ja sisarilleni,  oli syntynyt 1897 ja hän kuoli 1916, vajaan 19 ikäisenä.

 Jalallinen laatikkopenkki, jolta Helena koettaa saada rusinoita suuhunsa, on koko pirtin yhden sainustan pituinen. Laatikoita on muistaakseni 6 kpl ja kaikissa säilytettiin erilaisia tavaroita. Yhdessä oli isoisäni Jaakon kessuvarasto, äitini talvetti kukkien mukuloita yhdessä laatikossa. Kengille oli varattu yksi osasto. muistan yhdet pitkavartiset huopikkaat joita ihmettelin. Yksi laatikko oli täynnä erilaisia työkaluja, nauloja, hohtimia ja kaikkea mitä ei haluttu hävittää, ajatuksella että jos joskus sitäkin tarvitaan.

P7068867.jpg

Kalustokaappissa säilytetään työkaluja joita nikkari tarvitsee työssään. Tämän kuvan on Antti tai Pirjo ottaneet v. 2015 käydessään retkellä kotiseudullani. Heikki-eno oli tehnyt myöskin kaikki höylät joita isänikin on käyttänyt puhdetöitä tehdessään. Höyläpenkki on kaapin alla, mutta siitä minulla ei ole yhtään hyvää kuvaa. Kun vielä miettii, miten kaikkil käytettävät laudat sahattiin, miten liimat ja maalit keitettiin  ja pensselit koottiin harjaksista. Taito ja työmääsrä on uskomaton.

P7068870.jpg

Antin v.2015 ottama kuva Heikki-enon kaivertamista kirjaimista.  Nimikirjaimet on säilynyt jykevissä veistetyissä hirsissä.

P7068897.jpg

Tämä talo on rakennettu isäni kirjoituksen mukaan 1880 ja isäni asusteli siinä äitini kuoleman jälkeen yksikseen kunnes 82 vuotiaana halusi palvelutaloon asumaan. Sisareni tyttö miehensä kanssa on huolehtinut pihapiirin hoidosta.

 Heikki-enosta oli kehystetty valokuva kamarin seinällä. Mieleenpainunut kuva, ehkä joskus saan kuvasta kopion.