20200904_104039%20%282%29.jpg

Ranskalaisen leivän ihmeeseen sai tutustua Gerard Depardieun ohjelmassa Eurooppaa kiertämässä. Tässä ohjelmassa ei kuvata kaikkein hienostuneintä ranskalaisuutta. Yhdessä taivalta kulkeva kokkiystävä tuntuu joskus vaivaantuneelta Gerardin muistellessa menneitä kokemuksia.

20200904_104924%20%282%29.jpg

Leipomossa käyttäydyttiin kuitenkin asiallisesti.

20200904_104914%20%282%29.jpg

He kutsuivat tätä juuren kehittymistä hiivaksi. Se on kaukaisilta sukupolvilta periytyvä aarre, jota he varjelevat hartaudella.

20200904_104921%20%282%29.jpg

Ranskalaiset haluavat leipänsä kovakuorisena, sisuksen täytyy olla kuitenkin pehmeää. Kun ensi kerran Ranskan mtkoilla söin kovakuorista leipää, se ei sopinut minun makuuni. Jotkut muutkin sanoivat, että kovat kuoret repivät suun verille. Ehkä he pehmittävät kuoren maitokahviin kastamalla..

Me suomalaiset olemme syöneet rukiista hapanleipää ammoisista ajoista lähtien, nyt on kuitenkin havahduttu vaalean juurileivän salaisuuksiin.