Heikki%20eno.jpg

Sain hyvän ja selvän kuvan isäni Heikki veljestä, joka lyhyen elämän jälkeen jätti meille pysyviä muistoja. Kirjoitin hänen töistään aikaisemmin ja ihmettelin kuinka paljon hän oli saanut valmistettua kalusteita, jotka ovat käytössä vielä sadan vuoden jälkeen hänen kuolemastaan.

Meeri.jpg

Pentti on saanut otettua hienoja kuvia vanhasta lapsuuteni pirtistä. Sisareni Meeri istuu isäni valmistamalla sivustavedettävällä sängyllä. Muistan hyvin kuinka isä talvipuhteella suunnitteli, höyläili, mittaili, liimaili nuorempien sisarieni sänkyä. Muisteltiin Meerin kanssa että aikamoinen timpuri se isäkin on ollut.

Muistan kun vanhempani esittelivät ylpeinä, kuinka isä oli talven aikana tehnyt kaikkiin viiteen pirtin ikkunaan kolmannet lasit, höyläsi puitteet, sovitti lasit paikalleen, kittasi lasit kiinni, maalasi puitteet valkoiseksi. Muisteltiin Meerin kanssa että isä on ollut vajaa 70 vuotias tehdessään näin suurta hanketta. On siinä ollut vierailla ihmettelemistä /0 vuotispäivillä, niinkuin oli meillä kaikilla ihmettelemistä.

 Pöydän takana olevalla ikkunalla äitini kasvatti sisäkukkia. Olin kovasti kiinnostunut verenpisarasta joka talvehti ikkunalaudalla, mutta eihän siihen saanut koskea, se oli isän kukka, niinpä se säilyi nipistelyiltä. Loksit kukkivat koko kesän kauniisti, ahkeraliisan kukkien loistetta muistan usein ihmetelleeni.

Toisen ikkunan edessä äitini kasvatti ämpärissä koko ikkinan täyttävää kiinanruusua. Taisi vieraita tullessa kääntää kukkivan puolen esille, kun mieleen on jäänyt täysi loisto.

Kiitos Pentille ja Meerille näistä kuvista ja muisteluista.